5
poziomtrudności

Kto mnie zna ten wie, że gdy dopada mnie smutek lub złość idę do kuchni by rozładować napięcie. Nawet gdy chmura gradowa wisi nad moją głową wena twórczo- smakowa mnie nie opuszcza. A skoro nawet mój kot siedzi wtedy cicho jak myszka bacznie obserwując moje poczynania ze swojej kołyski, to oznacza ni mniej ni więcej jak dużoooooo jedzenia w efekcie końcowym.

Jednym z takim przepisów pragnę podzielić się z Wami dzisiaj.
Jest łatwy w przygotowaniu, a zachwyci nawet zagorzałych fanów mięsa. Tak więc Drogie Panie, jeśli macie w domu wygłodniałwgo mężczyzne śmiało zróbcie mu te oto wyśmienite kotleciki 😃

Składniki: ( dla 4-6 osób)


❤️1 szklanka suchej ciecierzycy
❤️1 łyżeczka sody oczyszczonej
❤️1 łyżka mąki ziemniaczanej
❤️150 g pieczarek
❤️1 łyżeczka soli czarnej
❤️1 łyżka przyprawy do grilla bio ( nie zawiera glutaminianu sodu i ma mniej soli)
❤️50g kaszy jaglanej suchej
❤️1 cebula
❤️2 ząbki czosnku
❤️80g orzechów włoskich
❤️100g słonecznika
❤️4 łyżki oleju

Przygotowanie:


Ciecierzycę zalewamy wodą i dodajemy sodę. Zostawiamy na cała noc. Rankiem wylewamy wodę, płukamy i znów zalewamy wodą, gotujemy ok. 40-50 min tak by ciecierzyca była miękka.
Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na szlisto. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w niedbałe kostki.
Kaszę jaglaną płukamy wodą, zalewamy dwukrotną ilością wody i gotujemy 15min.
Przekładamy do malaksera, dodajemy warzywa z patelni oraz ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę. Dodajemy mąkę i przyprawy oraz bakalie.
Zamykamy malakser i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli trzeba dolewamy 20ml wody lub ciut więcej. Gdy masa jest już gładka, formujemy małe kotleciki i smażymy na oleju z każdej strony ok 2 minuty.

#vegan #lunch #bez glutenu #fit #ciecierzyca #kotleciki #kotleciki z ciecierzycy #orzechy włoskie