Barszcz na domowym zakwasie z alkalizującą fasolą adzuki to świetne danie na wzmocnienie odporności. Mimo, że lato coraz bliżej chętnie serwuje tą zupę cały rok. Pewnie dlatego, że ma zbawienny wpływ na odporność i wspaniale smakuje. Dodatkowo buraki na nasz narodowy niemal symbol i dobrze, bo są bardzo zdrowe. Wzmacniają naczynia krwionośne, oczyszczają z toksyn, pozytywnie wpływają na przemianę materii. Dbają o naszą krew i samopoczucie. Są polecane  stanach zapalnych i kaszlu, jako naturalny syrop przeciwkaszlowy.
Zupy to świetny pomysł by przemycić niejadkom trochę warzyw czy tak jak w tym przypadku strączków.
Dla wzbogacenia możecie dodać trochę ugotowanej komosy ryżowej, by zapewnić sobie pełnowartościowy, bogaty w białko posiłek.

 

 

Składniki:


  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka fasoli adzuki
  • sól himalajska do smaku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 1l wody filtrowanej

 

 

Przygotowanie:


Buraki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo resztę warzyw. Wrzucamy do garnka i zalewamy 1l wrzącej, filtrowanej wody. Gotujemy 45 minut pod przykryciem z solą i liśćmi laurowymi. Po tym czasie wlewamy zakwas i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem.

Fasolę adzuki gotujemy w osobnym garnku w stosunku 1:2 około 35 minut.
Barszcz podajemy z dodatkiem fasolki, możemy posypać kolendrą.

#zupy #buraki #fasola #detox #barszcz czerwony #fasola adzuki #barszcz