6
1h
poziomtrudności

Ostatnio dużo czasu spędzam gotując i piekąc bez glutenowo,  co jak można się domyslić wychodzi z różnym skutkiem, bowiem dieta bezglutenowa to kapryśna kochanka. Zwłaszcza w kwestii pieczenia. Tym razem postanowiłam wykorzystać ugotowaną kaszę jaglaną, która okazała się bardzo wdzięcznym materiałem na spód ciasta. Do tego pozostała w lodówce po gotowaniu na hummus ciecierzyca i belgijska gorzka czekolada wyjęta ze spiżarki zdeterminowały efekt końcowy.
W połączeniu z kremowym mlekiem kokosowym i słodką masą z fig i daktyli całość stworzyłą deser idealny.  Świetny dla sportowców, gdyż zawiera duże ilości białka a przy tym jest bez cukrowe, a więc bezpieczne dla wszystkich dbających o linię i stały poziom cukru we krwi. I nawet jeśli ciecierzyca na słodka brzmi dziwnie – uwierzcie na słowo – jest nie wyczuwalna, a deser jest pyszny 🙂

Składniki:


spód:

  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 70g margaryny roślinnej np. Rama 100% roślinna
  • 2 bardzooo dojrzałe banany
  • 4 zmiksowane daktyle ( wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone)

masa:

  • 1,5 szklanki ciecierzycy ( suchej)
  • 3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 40g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 300g daktyli
  • 200g fig

+ truskawki, maliny, borówki amerykańskie do dekoracji

 

Przygotowanie:


Spód:
Banany obieramy i za pomocą widelca rozdrabiamy na papkę. Kaszę jaglaną mieszamy ze wszystkimi składnikami. Gotową masą
wykładamy natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę.  Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Masa:
Ciecierzyce zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżeczkę sody, moczymy przez całą noc.
Następnego dnia odcedzamy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości 60-90 minut.
W tym czasie daktyle i figi zlewamy gorącą wodą i odstawiamy na czas gotowania ciecierzycy.
Odcedzamy, jednak wody nie wylewajcie – użyjcie jej do przygotowania smoothie 🙂
Wkładamy do blendera, dodajemy resztę składników oraz pastę z daktyli i blendujemy na gładką, jedwabistą konsystencje.
Przekładamy na upieczony spód, wygładzamy i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

#desery #czekolada #bez glutenu #proteiny #kasza jaglana #fit #ciecierzyca #mleko kokosowe #truskawki #tarta #bez cukru #tarta czekoladowa #protein cake