6
1h,5min
poziomtrudności

Pyszne ciasto na zimową aurę 😀 Bezglutenowe ciacho marchewkowe sprawdza się zawsze i wszędzie i smakuje każdemu. Dużemu czy małemu, każdy chętnie weźmie kawałek do buzi. Bo takich pyszności się nie odmawia. W dodatku zdrowych smakowitości!
A Wy, lubicie ciasto marchewkowe? 🙂

 

 

Składniki:


  • 200g tartej marchewki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g musu z jabłka ( jabłko zmiksowane)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 70g skrobi ziemniaczanej
  • 80g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

W dużej misce łączymy suche składniki tj. mąki, migdały, cynamon,cukier, sól i sodę, mieszamy.
Następnie dodajemy mus jabłkowy, startą marchewką olej i mleko. Mieszamy delikatnie by wszystkie składniki się połączyły.
Przekładamy do tortownicy wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut.

#bezglutenu #ciasto #ciasta #marchew #migdały #ciasto marchewkowe