Gluten upośledza wchłanianie składników odżywczych z organizmu i uszkadza kosmki jelitowe, dlatego nawet u zdrowych osób dobrym pomysłem jest próba ograniczenia produktów z jego składem. Po posiłku bez glutenowym poczujecie się lekko a wasz organizm z łatwością strawi pokarm i przyswoi wszystkie witaminy w nim zawarte. Nie musicie oczywiście całkowicie rezygnować z glutenu, ale warto go ograniczyć. Ja widzę ogromną różnicę w samopoczuciu dlatego gorąco i Wam polecam. Dziś zapraszam na bezglutenowe pancakesy, do których nie muszę zachęcać nawet największych niejadków. Spróbujcie sami!

Składniki:


❤️3/4 szklanki mąki z brązowego ryżu
❤️1/4 szklanki mąki kokosowej
❤️1 łyżka mąki ziemniaczanej
❤️4 łyżki płatków jaglanych
❤️1,5 szklanki domowego mleka ( u mnie z nerkowców)
❤️1 łyżeczka syropu z agawy
❤️1/2 łyżeczki sody
❤️szczypta soli
❤️1 łyżeczka pasty waniliowej
❤️maliny opcjonalnie

Przygotowanie:


2 garści orzechów nerkowca zalewamy 0,4l wody i blendujemy na najwyższych obrotach przez 3,5 minuty. Z powstałej ilości odlewamy 1,5 szklanki, natomiast resztę przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki( można wypić samo lub zmiksować z owocami otrzymując pyszny koktajl). Płatki mielimy z młynku do kawy. Do blendera wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz resztę składników. Jeśli dodajecie maliny dodajcie je na sam koniec i zblendujcie przez 10 sekund. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie potrzeby dolewamy trochę mleka. Potrzebujemy uzyskać konsystencje śmietany.
Na patelni rozgrzewamy olej- najlepiej rafinowany kokosowy. Wlewamy masę i smażymy z każdej strony na złoto ( ok 2 min z każdej strony).
Polewamy syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami i orzechami. Smacznego!

Smacznego!

GALERIA

IMG_8599

#zdrowo #bez glutenu #szybko #na słodko #śniadania #naleśniki