4
50min
poziomtrudności

Bezglutenowe pierogi to nie lada wyzwanie, które niejednokrotnie zakończyło się fiaskiem. Ciasto bowiem nigdy nie było wystarczająco ciągnące, by ulepić pieroga. Po kilku próbach, włącznie z gotowymi mieszankami ze sklepu udało mi się stworzyć ciasto przypominające to na bazie glutenowych mąk.
Lepienie takich piergów jest napewno bardziej angażujące, ale warte zachodu.

 

Składniki na ciasto:


  • 1,5 szklanki skrobi tapiokowej
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta kurkumy
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka sody

Składniki na farsz:


  • 300g tofu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia cebuli

 

Przygotowanie:


Ciasto na pierogi wyrabiamy, wsypując najpierw suche składniki do robota kuchennego, następnie dodając pozostałe. Powinno to zając około 15 minut.
Ciasto wyrabiamy dopiero gdy mamy gotowy farsz, bowiem szybko wysycha.

 

Farsz:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kos†kę, podsmażamy na złoto. Dodajemy do ziemniaków, tofu drobno kruszymy i mieszamy masę, dodajemy sól i pieprz w razie potrzeby więcej.
Farsz jest gotowy!
Z ciasta na pierogi wykrawamy koła przy pomocy szklanki. Jedną dłoń natłuszczamy olejem i kładziemy wykrojone koło. Smarujemy wodą i nakładamy farsz. Postępujemy tak samo z resztą pierogów.
Pierogi gotujemy w dobrze posolonej wodzie, i gotujemy na raz nie więcej niż 4 szt, tak by pierogi się nie dotykały.
Podajemy z podsmażoną cebulką.

Uwaga!!
Pierogi nie nadają się do mrożenia bezpośrednio po ulepieniu, ponieważ ciasto pęka i jest zbyt delikatne, dlatego należy je zjeść od razu lub ugotować a dopiero potem zamrozić 😉

#lunch #bezglutenu #dania mączne #pierogi #pierogi bezglutenu #pierogi ruskie #ruskie