6
1h
poziomtrudności

Odkąd moja mama przeprowadziła się do malutkiego miasteczka na południu polski, gdy tylko się widzimy daje mi ekologiczne warzywa i owoce od swoich znajomych. I szczerze jestem jej za to wdzięczna, bo smak owych darów znacznie różni się od tych z marketu, a czasem nawet od tych z targu.

Tym razem zostałam obdarowana 5kg malin! Pyszności.
Zjadłabym połowe sama, ale przecież jest tyle przepisów do publikacji 😛 Dlatego też część zamroziłam a z reszty wyczarowałam tę oto bezglutenową, bezcukrową, totalnie bezgrzeszną blachę kremowej rozpusty.
Nawet najwięksi anty- fanowie domowego pichcenia przekonają się jak banalnie i szybko można stworzyć smaczny deser. W dodatku dostał rekomendację od synka sąsiada, a to znaczy, że przepis mi się udał. Z ręką na sercu udostępniam więc krok po kroku jak wykonać deserek.

Składniki: ( foremka 20 x 28cm)


spód:
  •  100g daktyli
  •  100g żurawiny bio
  •  200g ziaren słonecznika
 masa:
  •  250g suchej kaszy jaglanej
  •  puszka mleka kokosowego
  •  2 łyżki oleju kokosowego virgin
  •  120ml mleka roślinnego ( u mnie migdałowe, domowe)
  •  1 łyżka ekstraktu waniliowego
  •  1 laska wanilii
  •  150ml syropu z agawy
  •  2 łyżki soku z limonki
  •  200g malin
  •  1 płaska łyżka agaru

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą i gotujemy w takiej ilości wody by przykryła kaszę na 3cm. Mniej wiecej w proporcji 1:2.
Studzimy.
W tym czasie będziemy robić spód. Zalewamy daktyle i żurawine gorącą wodą i zostawiamy na min. 1h.
Słonecznik mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do osobnej miski.  Daktyle i żurawinę odcedzamy z wody, blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dodajemy do mąki słonecznikowej i mieszamy. Powstała masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.
Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do kielicha blendera, dodajemy całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym,agarem miąższem z wydrążonej laski wanilii oraz  resztę składników z wyjątkiem malin. Blendujemy na gładką masę. Jeśli czujecie taką potrzebę, dodajcie więcej syropu z agawy.  Przekladamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając aż się podgrzeje.
Wylewamy 1/2 masy na lekko zmrożony spód, wkładamy na lodówki na 2-3h.
Do pozostałej masy dodajemy maliny i znów blendujemy. Wylewamy na zmrożoną masę waniliową i pozostawiamy na cała noc w lodówce.  Podajemy na ulubionych talerzykach 🙂
#desery #bezglutenu #kasza jaglana #fit #mleko kokosowe #ciasta #maliny #bez cukru #syrop z agawy #torcik #letnia kanapka #owoce