4
poziomtrudności

Chciałam podzielić się z Wami moim najnowszym odkryciem- fasolą mung. Ta maleńka, zielona fasolka ma niezwykłe właściwości zdrowotne,powinny ją spożywać wszystkie osoby narażone na przebywanie w zanieczyszonym środowisku.

Idealnie odtruwa organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa przeciwrakowo. Co więcej już 100g pokrywa 61% dziennego zapotrzebowania na błonnik i 29% na białko oraz w aż 80% na witaminę B9. Dodatkowo jest pełna witamin z grupy B, kwasu foliowego, witamin K,E,A i C. O jej właściwościach zdrowotnych mogłabym pisać jeszcze długo, ale chyba czas najwyższy na pyszny obiadek,hmm? 

Składniki:


250g fasoli mung
1 szklanka bułki tartej ( u mnie bezglutenowa, ale może być zwykła)
200g ugotowanego ryżu
50ml sosu sojowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zmielonyh nasion papai ( lub pieprz)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka kolendry
+ olej do smażenia

Przygotowanie:


Fasolę namoczyć przez 4h z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Wodę po moczeniu wylać, zalać nową i gotować od miękkości.
Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na złoto.
Do ugotowanej fasoli dodać ryż oraz cebulkę i czosnek. Zblendować całość używając blendera ręcznego. Dodać przyprawy, sos sojowy i bułkę tartą. Wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć kulki na głębokim oleju. Podawać z sałatką. Świetnie smakują z makaronem i sosem pomidorowym.

#obiad #lunch #fit #fitnik #fasola mung