4
7min
poziomtrudności

Masło orzechowe ma wielu fanów i nie ma w tym nic dziwnego, jest bowiem pyszne i sycące, dostępne niemal w każdym sklepie.
Jednak gdy przyjrzymy się bliżej etykietce i składowi naszego kupowanego masła ze zgrozą dowiemy się iż więcej tam tablice Mendelejewa niż samych orzeszków. Oczywiście są masła, których skład jest naprawdę dobry, ale jednocześnie bardzo trudno dostać je w zwykłych sklepach i trzeba się nachodzić. Dlatego by uniknąć frustracji, że zapychacie się olejem palmowym i gamą E polecam przygotowanie własnego masła w domu.
W tym przypadku jednak dobrym pomysłem będzie inwestycja w solidny blender kielichowy, najlepiej taki typu Vitamix, który sobie doskonale radzi w takich zadaniach. Testowałam kilka tego typu blenderów, sama używam BioChefa i szczerze go polecam. Jednak jeśli nie macie ochoty na takie inwestycje, kupcie po prostu blender z dużą mocą, taki który kruszy lód i uzbrójcie się w odrobinę cierpliwości. A i odrobina oleju nie zaszkodzi, a wręcz ułatwi Wam zadanie w tym przypadku. Polecam olej z orzeszków arachidowych, doda jeszcze fajniejszego aromatu lub winogronowy, który jest bardzo delikatny w smaku. Oczywiście możecie też użyć każdego innego oleju- wybór zależy od Was 🙂

 

Składniki:


  • 400g orzechów arachidowych( ziemnych) prażonych niesolonych
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju ( opcjonalnie jeśli boicie się o blender, ja nie używam)

 

 

Przygotowanie:

Orzeszki i sól wkładamy do kielicha blendera i przy pomocy tempera zbieramy nadmiar ze ścianek, dociskając w dół. Po okołu 5 minutach masło powinno być gotowe. Jeśli używacie oleju dodajcie go najpierw, potem wsypcie orzeszki i sól.

Gotowe 🙂


 

#desery #bez glutenu #szybko #śniadania #masło orzechowe #masło arachidowe #orzechy ziemne #do 10 minut