Boczniaki już nie raz udowodniły, że należa do grzybów idealnych. Świetnie sprawdzają się w roli flaczków, mięsa i ryby.
Są neutralne w smaku i łatwo się podporzadkowują.
Dzisiejszy przepis jest typowo świąteczną propozycją, jeśli jednak tęsknicie za rybnym posmakiem ten przepis przypadnie Wam bardzo do gustu.

 

Składniki:


  • 350ml wody
  • 350g boczniaków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 arkusze nori
  • 50 ml oleju lnianego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 ziarenka jałowca

+  do słoiczków

  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 arkusz nori

Przygotowanie:


Wodę z przyprawami, sosem sojowym i czosnkiem gotujemy, dodajemy  arkusze glonów i dalej gotujemy przez 40minut. Odcedzamy, zachowując wywar. Do wywaru dodajemy pokrojone boczniaki i podgotowujemy przez 5 minut. Cebulę obieramy, kroimy w pióra i podsmażamy na łyżce oleju na złoto. Wyłączamy i zostawiamy do wystygnięcia na 15-20 minut. Odcedzamy grzyby, wywar przelewając do słoika i zamrażając, przyda się do zupy. Dodajemy przyprawy cebulę i  glony, sól, pieprz, listki laurowe  i mieszamy. Przekładamy do słoika i zalewamy olejem.

#vegan #wielkanoc #święta #przekąski #wigilia #śledzie #śledzie w oleju #boczniaki #boczniaki a'la śledzie