2
1h,15min
poziomtrudności

Ostatnio moje posiłki stały się bardziej kolorowe, a to za sprawą ciągłego pośpiechu i co za tym idzie jedzenie na surowo. Powiem Wam że naprawdę polubiłam ten sposób odżywiania i o dziwo jestem bardzo najedzona i wcale nie jest mi zimno!

Dlatego dziś przedstawiam pomysł na tzw budda bowl, czyli miskę rozmaitości jak ja to nazywam.

Składniki: ( dla 2 osób)


❤️2 garści szpinaku
❤️2 garści jarmużu
❤️1 szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
❤️1 cukinia
❤️1 duży pomidor
❤️1 duża pieczarka portobello
❤️6 rzodkiewek
❤️1 średnia marchewka
❤️1/2 ogórka zielonego
❤️1/2 czerwonej cebulki

🌞dressing:
❤️1 awokado
❤️sok z 1/2 cytryny
❤️2 łyżki pestek dynii
❤️szczypta chilli
❤️1/3 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
❤️1 łyżeczka tahinii
❤️50ml wody

Przygotowanie:


Wyjmujemy dwie miseczki, w których podamy nasze danie.
Wszystkie warzywa myjemy dokładnie.
Do każdej miseczki dajemy po garści szpinaku, jarmużu i kapusty. Marchew, cebulę i ogórka obieramy.
Jeśli macie spiralkę do warzyw to z jej pomocą robimy z marchewki i cukinii spaghetti. Jeśli nie możecie użyć tarki lub obieraczki.
Z powstałego makaronu nakładamy po połowie do każdej miski. Ogórka kroimy w plasterki, cebulę w pióra i dzieląc na pół układamy do każdej miseczki. Następni kroimy pomidora w plasterki i przekrajamy je jeszcze raz na połowę, dodajemy do miseczek. Rzodkiewki i portobello kroimy w plasterki i dodajemy do reszty składników.
Teraz czas na dressing!
Awokado przekrajamy do połowę, wyjmujemy pestkę i przekładamy miąższ do osobnej miski. Dodajemy sok z cytryny i wszystkie składniki poza pestkami. Mieszamy i polewamy na wierzch sałatek. Posypujemy pestkami dynii.
Gotowe!

#vegan #lunch #eatclean #bez glutenu #raw #fit #buddha bowl #na surowo #szpinak #jarmuż #pomidor