6
30min
poziomtrudności

Dziś totalny Meksyk! W przenośni i dosłownie, bowiem dużo się dzieje 🙂
A żeby było bardziej dosadnie serwuje meksykańskie burgerki z czerwonej fasoli i ryżu czerwonego, z dodatkiem płatków chilli. Pychota! To kolejna w tym miesiącu odsłona burgerów fasolowym, jednak tym razem w bezglutenowej wersji 🙂
Dlatego po upieczeniu pozwólcie im poczekać 10 minut w piekarniku by stały się bardziej zwarte.
Z salsą z awokado i domowym majonezem smakują obłędnie!

 

 

Składniki:


  • 1 szklanka czerwonej fasoli ( suchej)
  • 1/2 szklanki ryżu czerwonego
  • 3 łyżki mąki z komosy ryżowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego bg
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych ( opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

 

Salsa:

  • 2 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, sól do smaku

+ sojonez

 

 

Przygotowanie:


Fasolę zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i zostawiamy na całą noc.
Rano odlewamy wodę i zalewamy nową, gotujemy w stosunku 1:3 około 40 minut lub do miękkości fasoli.
Ryż płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 30 minut.
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Ugotowaną fasolę i ryż przekładamy do malaksera, dodajemy czosnek i cebulę oraz przyprawy i oliwę. Miskujemy na gładko.
Formujemy kotleciki i wkładamy do wyłożonego papierem do pieczenia na 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Gdy kotleciki są gotowe, zostawiamy je na 10 minut w piekarniku.
W tym czasie przygotowujemy salse. W misce rozgniatamy widelcem awokado, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy wszystko razem.
Na dół bułek nakładamy salsę z awokado, na górę sojonez.
Kładziemy sałatę, kotleta oraz paprykę czerwoną lub inne ulubione warzywa. Przykrywamy górą bułki i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Gotowe!

#lunch #bez glutenu #burgery #płatki drożdżowe nieaktywne #czerwona fasola #czerwony ryż #płatki chilli