Odkąd moja babcia kupiła mi wolnoobrotową wyciskarkę SKG_2088 niemal codziennie pije świeżo wyciskane soki. Jeden z moich kolegów wyjątkowo upodobał sobie ten z marchewki, a że szkoda mi było wyrzucać pozostałej pulpy postanowiłam wykorzystać ją do stworzenia kotlecików.
Sami zobaczcie jak wyszło.

Składniki:


❤️2 szklanki pulpy marchewkowej lub startej na drobnej tarce marchwi
❤️1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu
❤️3 łyżki sosu sojowego
❤️przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka
❤️1/2 łyżeczki asfeitydy
❤️1/2 szklanki pestek słonecznika
❤️1/2 szklanki pestek dyni
❤️1/5 łyżeczki chilli
❤️2 cebule
❤️5 łyżek oleju
❤️2 łyżki mąki ryżowej/ jaglanej
❤️1/2 szklanki płatków kukurydzianych

Przygotowanie:


W większej misce mieszany marchew, ryż, pestki i przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno poszatkowaną cebulkę.
Gdy się zeszkli dodajemy do masy.
Mieszamy, wlewamy sos sojowy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw.
Dodajemy mąkę i lekko zgniecione w dłoniach płatki kukurydziane. Ponownie mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy 2 łyżki wody.
Formujemy pożądane kształty i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30 minut.
Gotowe!

Smacznego!

GALERIA

IMG_7463

#lunch #bez glutenu #burgery #przyjęcia