Dziś mam dla Was całkiem nowy przepis na pyszny, bezglutenowy i bez cukrowy chlebek bananowy ze specjalnym dodatkiem.
Dzięki współpracy podjętej z firmą Oleofarm miałam przyjemność degustować ich 100% soki i to własnie one natchneły mnie do przygotowania tego przepisu. Jak już pisałam wczoraj firma prężnie działa w branży spożywczo- dietetycznej i oferuje naprawdę wysokiej jakości produkty które z łatwością dostaniecie w lepszych marketach  delikatesach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Uważam, że warto zwrócić uwagę na tą markę, nie tylko dlatego że jest to nasza rodzima firma, ale przede wszystkim oferuje produkty wysokiej jakości i to bez ściemy 🙂
W przepisie jak widzicie nie ma mleka, dlatego ciasto ma troszkę inną konsystencję plus jest bezglutenowe. w najbliższym czasie ukaże się również opcji glutenowej.
Ciasto dzięki dodatkowi soku jeżynowego m wyborny smak i pachnie owocami 😀 Zupełnie jakby za oknem byłą pełnia lata! To co przenosimy się na leśny piknik skąpani w promieniach słonecznych? 🙂

 

 

Składniki:


  • 5 bananów
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 120 ml soku jeżynowego klik
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • woda po cieciorce z puszki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Wodę po ciecierzycy ubijamy na gładką pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie dodajemy resztę składników,zostawiajc 1/2 banana do położenia na wierzchu i mieszamy. Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i na wierzch dajemy 1/2 banana. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopniu i pieczemy nasz chlebek przez godzinę. Czekamy aż ostygnie i cieszymy się słodkością.

#bezglutenu #banany #chlebek bananowy #oleofarm