Na zewnątrz słońce świeci i jest upalnie. Wystarczy zrobić kilka kroków, by zapragnąć wykąpać się w zimnej wodzie, więc marzenia by zjeść coś na gorąco przeradzają się w senny koszmar. Tak samo jak stanie przy garach. Z pomocą przychodzi zimniutki chłodnik, który poleca się na upały.

Składniki:

❤️2 pęczki botwinki
❤️2 ogórki
❤️pęczek rzodkiewki
❤️śmietana słonecznikowa przepis
❤️1,5l bulionu
❤️pęczek koperku
❤️sól, pieprz
❤️200 ml wody z ogórków kiszonych
❤️1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, buraczki obieramy. Odcinamy korzenie i kroimy buraczki w kostkę. Liście i łodygi kroimy. Do gorącego bulionu dodajemy buraczki i gotujemy przez 10 min, zalewając bulion octem. Śmietanę przygotowujemy według przepisu. Mieszamy z gorącym bulionem, by zapiec ścięciu śmietany. Dodajemy liście i łodyżki i gotujemy przez 7 minut.
Dolewamy śmietanę. Chłodzimy całość. Koperek siekamy drobno. Ogórki obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy w kostki. Rzodkiewki myjemy odcinamy ogonki i kroimy w cienkie paseczki. Do bulionu z naszą botwinką dolewamy wody spod ogórków, wsypujemy koperek, ogórki i rzodkiewkę. Podajemy mocno schłodzone.

Smacznego!


GALERIA

IMG_0174

#vegan #śmietana #zupy #fit #chłodnik #buraki #lato #botwinka #wegański chłodnik