4
35min
poziomtrudności

Po wielu zimnych i deszczowych dniach do Krakowa zawitała wiosna 🙂 Zieleń w ogródku i zapach bzu unoszący się w powietrzu rozpieszcza zmysły, sprawiając że nawet przy natłoku obowiązków człowiek czuje się lepiej. A co gdyby tak rozpieścić również swoje kubki smakowe lekkim, orzeźwiającym i bardzo wiosennym chłodnikiem?
Nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczny dla wszystkich którzy eliminują ten składnik ze swojej diety.
Szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje na drugi dzień 🙂

 

Składniki:


  • 3 duże marchewki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 szklanka wody spod ogórków kiszonych
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 100ml mleka sojowego niesłodzonego/ migdałowego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka soli lub więcej według uznania
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

+  do podania

  • 4 ogórki kiszone
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgin

 

Przygotowanie:


Marchewki i ziemniaki myjemy i obieramy, gotujemy do miękkości.
Kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy przez 3 minuty.
Jeśli potrzeba dodajcie więcej soli.
Ogórka i rzodkiewki kroimy w kosteczkę.
Chłodnik przelewamy do miseczek  i podajemy z ogóreczkiem i rzodkiewką, polewając każdą porcję 1/2 łyżeczki oliwy.
Smacznego 🙂

#lunch #bez glutenu #zupy #chłodnik #marchew #chłodnik z marchewki #wiosna