4
30min
poziomtrudności

Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Nie są tak bardzo popularne jak sushi, jednak mimo to stały się kolejnym symbolem kuchni azjatyckiej w Europie i na Zachodzie. Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Jako, że nie jem mięsa proponuje Wam wegańską wersję farszu do sajgonek, jedną z wielu. Będzie pysznie, warzywnie i chrupiąco!

Składniki: ( 12 sajgonek)


❤️12 arkuszy papieru ryżowego
❤️1/4 kalarepy
❤️1/3 ogórka szklarniowego
❤️1/2 średniej marchewki
❤️1/4 papryki czerwonej
❤️4 liście kapusty bok choy
❤️1 szklanka oleju do smażenia

Przygotowanie:


Papier ryżowy układamy na blacie. Przygotowujemy patelnie w podobnej wielkości jak papier, nalewamy do niej 1/2 szklanki wody.
Marchew, kalarepe i ogórka obieramy i kroimy w słupki o długości 4cm. Paprykę kroimy w takie słupki. Kapustę szatkujemy na paski szerokości 3cm.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Każdy arkusz wkładamy na chwilę na patelnię z wodą, by zrobił się wilgotny i plastyczny, po czym przekładamy na blat. Na każdym arkuszu układamy najpierw kapustę, postem po słupku marchewki, kalarepy i papryki. Zawijamy jak tortille. Rysunek na dole.
Smażymy z każdej strony aż do zarumienienia. Położyć by odciekły z nadmiaru oleju na talerzu z ręcznikiem papierowym.
Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem guacamole oraz czosnkowym.

#vegan #lunch #bez glutenu #sajgonki #przekąska #sajgonki bez mięsa