Sezon na dynie wszedł do naszych domów z rozmachem, dominując kuchnie nad inne warzywa. Bo tu nagle okazała się, że dynia i na słodko i na wytrawnie jest pyszna – to ci dopiero heca!
Rozsiadła się taka na blacie i dumnie pręży swój pomarańczowy mundurek, wyraźnie zadowolona z siebie.
– Nie za wygodnie ci?- pytam
A ona tylko patrzy na mnie wyraźnie zadowolona z siebie i milczy.
– Że niby weźmiesz mnie milczeniem?- dopytuje
Ta jednak konsekwentnie milczy, podsuwając mi tylko kartkę o stanie swego zdrowia.
A tam czarno na białym wypisane, że w cynk bogata i beta- karoten, co by młodość człowiekowi przedłużyć i piękny wygląd.
– No już się tak nie przechwalaj – mówię
Lecz ona dalej dumnie wypięta na blacie.
– To może jeszcze z raka leczysz skoroś taka mądra – dogryzam jak mogę.
Wten ta odwraca się na pięcie  pomarańczowieje i podaje mi kolejną karteczkę na której jak byk widnieją wyniki badań naukowców, jakoby owa dynia odpowiadała za zmiejszenie wystąpienia ryzyka zachorowalności na raka prostaty, żołądka, piersi, płuc i jelita grubego.
– No dobrze mądralińska, przekonałaś mnie! – po czym wkładam ją do pieca by zjeść ją w cieście.

****
I przyznam z pokorą, że Dynia miała racje. Ciasto wyszło PRZE-PY-SZNE!
Lepszego dyniowego dawno nie jadłam 🙂

Składniki:


  • 250g puree z dynii ( upieczona i zblendowana dynia)
  • 1 szkl cukru kokosowego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej białej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl mleka kokosowego z puszki
  • woda z puszki z mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 200g masła wegańskiego
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

+ polewa

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru ( u mnie trzcinowy, ale może być zwykły lub z ksylitolu)
  • 3 łyżki soku z cytryny

+ granat do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Pomarańcz parzymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok, do miski wkładamy wszystkie składniki, dodajemy sok i mieszamy. Możemy użyć blendera ręcznego w celu przyśpieszenia procesu. Przekłądamy do silikonowej okrągłej foremki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto lekko ostygnie, przekładamy na duży talerz lub podstawkę pod torty ( czy jak to się tam nazywa 😀 ).
Mieszamy składniki polewy i wylewamy na ciasto. Dekorujemy nasionami granata.

#desery #bezglutenu #ciasto #dynia #jesień #halloween #ciasto z dynii