5
45min
poziomtrudności

Czasem dopadają mnie dni gdy kręcę się po kuchni nie mogąc zdecydować się na co właściwie mam ochotę. I wtedy ten jeden składnik sprawia że nachodzi mnie wena kulinarna. Dzisiaj tym składnikiem okazały się figi, które tak pięknie uśmiechały się do mnie z miseczki. Podwójne połączenie czekolady i wyjątkowych w smaku świeżych fig okazało się strzałem w dziesiątke, a właściwie ekstazą w ustach.
Ciasto grzechu warte..mrrr..


Składniki:

1szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki jaglanej
50g ciemnej czekolady
3/4 szklanki kakao
1łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka ksylitolu
4 figi
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki płatków owsianych
2 garści daktyli bio


Przygotowanie:

Mąkę,kakao, sól i sodę przesiewamy do miski. Następnie podgrzewamy w garnuszku mleko i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy. Gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia. Wlewamy do miski z mąką, dodajemy olej, cukier, ocet i pastę waniliową. Mieszamy by wszystkie składniki się połączyły i stworzyły jednolitą masę. Figi kroimy na ćwiartki i blendujemy w osobnym garnuszku przy pomocy blendera. Dodajemy do masy i przekładamy do formy lub tortownicy. Pieczemy przez 30min w temperaturze 180 stopni. Pamiętamy by wcześniej nagrzać piekarnik.

Smacznego!

GALERIA

4 5

#vegan #desery #czekolada #na szybko #ciasto #mąka jaglana