6
1h
poziomtrudności

Ciasto powstało całkiem przypadkiem, gdy podczas jednej z nocy po prostu nie mogłam zasnąć.  Zapach Świąt rozchodzący się po mieszkaniu wprawił mnie w taki błogostan, że po wyjęciu ciasta z piekarnika, usnęłam jak dziecko.

Składniki:


❤️szklanka puree z dynii*
❤️1 szklanka mąki pszennej
❤️0,5 szklanki mąki amarantusowej lub ryżowej
❤️1 łyżeczka sody
❤️4 łyżki golden syrup
❤️skórka z dwóch pomarańczy
❤️sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
❤️1/3 szklanki oleju kokosowego
❤️1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ z 1 wanilii
❤️po 1ł łyżeczce imbiru, cynamonu, kardamonu
❤️1/2 szklanki wody

Przygotowanie:


*dynie nalezy upiec w piekarniku i zblendować na gładką masę.

W garnuszku zagrzać wodę, dodając przyprawy. Gotować az do odparowania połowy wody, po czym zostawić do ochlodzenia na 15 minut.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy do miski. Dodać sok, przyprawy, puree z dynii, olej i pastę waniliowà oraz syrop. Wymieszać. Dodać màkę i sodę. Wszystkie składniki wymieszać szpatułkà. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40minut .

Smacznego!

GALERIA

7 8 9

#vegan #desery #na słodko #święta #boże narodzenie