Pamiętam że za czasów wegetarianizmu uwielbiałam te cieplutkie, cynamonowe bułeczki posypane orzeszkami. Mimo ich słodyczy potrafiłam zjeść jedną wielką bez problemu. Gdy przeszłam na weganizm długo o nich nie myślałam, jednak od pewnego czasu chodziły za mną niemiłosiernie.
Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w wegańskiej wersji.
Wyszły naprawdę pysznę i o połowę mniej kaloryczne niż te firmowe.

Składniki:


☀️ ciasto:

❤️500g mąki tortowej
❤️1 szklanka mleka roślinnego( u mnie sojowe)
❤️1/2 szklanki cukru brązowego
❤️25g drożdży świeżych
❤️1 łyżka oleju

☀️ nadzienie:

❤️2 łyżki cynamonu
❤️1/2 łyżeczki kardamonu
❤️4 łyżki syropu z agawy
❤️szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:


☀️ maszyna do chleba
Wlać mleko, olej i cukier. Następnie wsypać mąkę i pokruszone drożdże. Ustawić program na ciasto do pizzy lub jeśli macie na ciasto drożdżowe bez pieczenia.
Gdy program się skończy ( u mnie 1:10h) wyjąć ciasto z foremki, podypać stolnicę mąką i rozwałkować na prostokąt
W miseczce połaczyć składniki nadzienia i wysmarować ciasto.
Zwinąć w rulon i pokroić 10-11 kawałków. Ruloniki ułożyć obok siebie na blaszce i piec w 180 stopniach przez 25miut.

☀️ tradycyjnie
Mleko delikatnie podgrzać, dodać cukier i drożdże. Poczekać aż zaczyn zacznie pracować a następnie wymieszać z mąką i wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut przykrywając ściereczką.
W miseczce wymieszać syrop z przyprawami.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i wysmarować masą.
Zwinąć w rulon i pokroić na 10-11 pasków. Rozłożyć na blaszce i piec 25 minut w 180 stopniach

GALERIA

IMG_6320

#cinnabon #vegan #desery #słodycze #na słodko #śniadania