6
1h
poziomtrudności

Curry to danie idealne, bowiem można je serwować w wielu różnych odsłonach, z dodatkami które lubicie.
Curry z ziemniakami i bakłażanem to moja dzisiejsza propozycja na pyszne, sycące i nie wymagające wiele zachodu danie, które ja nazywam comfort foodem. W jesienne dni sprawdzi się doskonale, a aromatyczne przyprawy unoszące się po domu rozgrzeją Was i dodadzą pozytywnych wibracji.
Ja gotujemy moje dla całej rodzinki w ten listopadowy dzień.
Wczoraj dużo jeździłam po grobach i wieczorem wyszliśmy na Charlotte na moje ulubione różowe wino i kanapkę z grillowanymi warzywami. Nikt nie miał siły na gotowanie, zwłaszcza że rano zjedliśmy solidne śniadanie a po południu ciasto.
Dlatego po dniu wolnym od kuchni postanowiłam przyrządzić coś co lubią wszyscy i łatwo się robi. Tak by nie stać w kuchni za długo a jednocześnie się nie zmęczyć 😉
Trochę wygody jeszcze nikomu nie zaszkodziło, zwłaszcza jeśli byliście kiedyś u mnie w kuchni i widzieliście jaki rozgardiasz robię.  😀 Jakby to ująć – panią pedantyczną to mnie nie nazwiecie :D, ale za to najecie się u mnie do syta. Cóż, nie ma ideałów 😉

 

 

Składniki:


  • 1 bakłażan ( duży)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka pasty curry żółtej
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 4 cm imbiru
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 6 liści kaffiru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Bakłażana kroimy do połowy w krążki, następnie w plastry, tak by otrzymać 4 średniej grubości. Pokrojonego bakłażana solimy i zostawiamy by puścił sok.
W tym czasie zalewamy wrzątkiem orzechy i odstawiamy by napęczniały.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Do gazy dajemy pokrojoną trawę cytrynową i imbir, wrzucamy na patelnie.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie, smażymy przez 5 minut. Następnie zalewamy wodą, dodajemy kaffir, kumin i sól. Gotujemy 15 minut. Bakłażana odsączamy z soli pod bieżącą wodą i krążki kroimy w kostkę, dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Orzechy nerkowca przekładamy do blendera, dodajemy przecier pomidorowy i blendujemy na gładką masę.
Przelewamy na patelnie z warzywami, dodajemy orzechy, plastry bakłażana i delikatnie mieszamy by całość się połączyła. Jeśli całość jest za gęsta można dodać trochę wody. Gotujemy pod przykryciem przez 40 minut, tak by ziemniaki były miękkie.

Gotowe danie serwujemy z ryżem basmati, posypane kolendrą.

 

#lunch #bezglutenu #ziemniaki #curry #bakłażan #indyjskie #kuchnia indyjska