4
poziomtrudności

Kto nie kocha lekkiego niczym chmurka i puszystego musu czekoladowego? Ja osobiście nie znam takiej osoby. Czekolada idealnie poprawia nastrój, wpływa na pamięć i koncentrację, a co więcej nie musicie się jej wystrzegać. Bo zarzekanie się pt. ” już nigdy nie zjem czekolady” naprawdę nie wyjdzie Wam na zdrowie. Czym byłoby nasze życie bez odrobiny słodyczy i rozpusty?
A co jeśli powiem Wam, że mój deser w przeciwieństwie do swojego jajecznego odpowiednika ma dużo mniej kalorii i nie zawiera cholesterolu? Może nie pokaże Wam totalnie bezgrzesznej wersji, ale taką która zadba, by Wasza figura pozostała bez szwanku a nastój pofrunął aż do nieba.
Podaruj sobie kawałek czekoladowej chmurki bez względu na pogodę za oknem!

Składniki:


❤️woda z 2 puszek cieciorki
❤️100g czekolady ( u mnie bio firmy kim’s chocolate)
❤️3 łyżki cukru pudru trzcinowego
❤️1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
❤️szczypta soli

Przygotowanie:


Wodę z cieciorki wlewamy do robota kuchennego ze szpatułką do ubijania. Dodajemy szczyptę soli i ustawiamy na średnie obroty. Ubijemy przez 3 min, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy delikatnie cukier i skrobię. Zwiększamy obroty i ubijamy kolejne 2 minuty. Po tym czasie masa powinna być na tyle sztywna, by miska odwrócona do góry nogami dalej trzymała masę 🙂
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Studzimy. Czekolada ma być letnia, nie może być gorąca. Stopniowo dodajemy do naszej piany i mieszamy delikatnie tak by masa pozostała napowietrzona. Wlewamy do miseczek i wkładamy na 2h do lodówki.

#vegan #desery #fit #lato #maliny #mus czekoladowy #aqua faba