6
30min
poziomtrudności

Domowa granola nie ma sobie równych, robiona z ulubionych składników, bez konserwantów, syropu glukozowo- fruktozowego oraz całej tony cukru. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku i nie jest czasochłonne.
Moja dzisiejsza propozycja zadowoli wszystkich fanów orzechów, obfituje w chrupiące i lekko czekoladowe po upieczenie orzechy laskowe, słodkie orzechy nerkowca oraz pestki dyni i słonecznika z dodatkiem słodkich suszonych owoców jak żurawiny i moreli.
Dodatek masy kajmakowej dodaje słodyczy tworząc pyszną i chrupką całość. Słowem idealna propozycja na śniadanie lub jako osobna przekąska.

 

Składniki:


  • 250g płatków
  • 180g słonecznika
  • 70g żurawiny
  • 70g nasion sezamu
  • 50g pestek dyni
  • 120g nerkowców
  • 40g orzechów laskowych
  • 75g moreli
  • 50g czekolady
  • 150ml syropu z agawy
  • 100ml masy kajmakowej
  • 150ml mleka owsianego

 

Przygotowanie:


Płatki, orzechy, mleko i słodzidła wymieszać. Czekoladę pokroić na kosteczki, dodać do płatków.
Morele pokroić i odstawić na bok razem z żurawiną. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać masę, dociskając łyżką na równo. Piec przez 10 minut, następnie przemieszać i piec kolejne 10 minut na złoty kolor. Posypać żurawiną i morelami, wymieszać, poczekać do ostudzenia i przełożyć do słoika.
Podawać z jogurtem i świeżymi owocami.

 

#na słodko #śniadania #orzechy #granola