3
5min
poziomtrudności

Mleko jaglane z płatków to najprostszy sposób na błyskawiczne i pożywne śniadanie. Możecie wykorzystać go do przygotowania smoothies lub zalać nim płatki śniadaniowe. W każdej postaci będzie pyszne i zdrowe.

Mleko jaglane jest delikatnie słodkie, kremowe i lekko strawne, naturalnie nie zawiera glutenu. W dodatku dzięki temu, iż w moim przepisie używam płatków jaglanych przyrządzenie zajmuje kilka chwil. W moim odczuciu jest zbyt kremowe do kawy, nie da się go tak dobrze spienić jak sojowego, ale wiem że wiele osób lubi jego smak w kawie. Co do zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej i jej produktów nie musze Was przekonywać, zresztą podkreślam za każdym razem jak cudowne jest to zboże.

 

Składniki:


  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 600ml wody źródlanej
  • 1 łyżka syropu z agawy

 

Przygotowanie:


Płatki wrzucamy do kielicha blendera, dolewamy wodę i syrop. Blendujemy przez 2 minuty po czym przecedzamy przez sitko. Jeśli chcecie bardziej płynne dolejcie więcej wody. Może stać w lodówce 3 dni.

#nabiał #bezglutenu #mleko #fit #śniadania #mleko jaglane