W domu pomału zaczyna pachnieć świętami. Uwielbiam te domowe rytuały i gotowanie.
I mimo, że na święta wszystkiego jest pod dostatkiem nie może zabraknąć na świątecznym stole mleka z maku. Jest pyszne, lekko słodkie i jak dla mnie to najbardziej świąteczne mleko.  Mleko z maku jest bogatym źródłem białka i wapnia, które wspiera nasz kości, warto więc włączyć g odo codziennej diety. Mak zawiera wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy oraz witaminę C, żelazo,miedź, fosfor i cynk.
Jego przygotowanie jest lekko czasochłonne, ale napewno warte wysiłku 😉

 

Składniki:


  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 300 ml wody do zalania
  • 800 ml wody do blendowania
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

 

Przygotowanie:


Mak zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie wodę odlewamy, przecedzamy mak przez sitko i wkładamy do blendera kielichowego. Zalewamy wodą i dodajemy syrop z agawy.
Blendujemy przez 5 minut.
Powstałą masę przecedzamy przez gęste sitko, a następnie jeszcze raz przez gazę. Tak powstałe mleko przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce do 4 dni.

#nabiał #bezglutenu #mleko #fit #melko z maku #mak