Zawsze mam pod ręką mleko roślinne w kartonie, jednak umówmy się – to zrobione w domu jest zdrowsze, zawiera do 3 składników i wbrew pozorom jest super łatwe do wykonania. Wystarczy główny składnik, woda i odrobina syropu z agawy, by  kilka minut uzyskać pyszne, ciepłe, domowe mleko roślinne. Dziś chciałabym zaprezentować Wam mleko orkiszowe, które jest bardzo zdrowe. Orkisz w 56% składa się ze skrobi, w 11,6% z białka oraz z 2,7% tłuszczu i 2% minerałów. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe dzięki czemu korzystnie wpływa na krążenie i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Mogą go spożywać osoby nadwrażliwe na  gluten ponieważ jako jedyne ziarno zawierające gluten jest znacznie łatwiej przyswajalny niż ten z pszenicy. Jednak wbrew obiegowej opinii i rekomendacji niektórych lekarzy nie nadaje się dla osób chorych na celiakię. Zawiera żelazo, potas, witaminy z grupy B i PP, cynk i wapń. Przyczynia się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci, jest polecany dla osób dużo uczących się, gdyż poprawia pamięć i kondycję mózgu. Kleik z orkiszu jest polecany osobom chorującym na cukrzyce, gdyż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyśpiesza przemianę materii. Zawiera rodanid – związek działający przeciwbakteryjnie, dlatego dobrze spożywać go w okresie jesienno- zimowym jako profilaktykę przed zachorowaniami.

Jednym z lepszych sposobów włączenia orkiszu do diety jest domowa produkcja mleka, która jest wręcz dziecinnie prosta!
Spróbujcie sami 🙂

 

Składniki:


  • 100g ziarna orkiszowego bio
  • 2 szklanki wody do namoczenia
  • 900m wody źródlanej
  • 1 łyżka syropu z agawy

 

Przygotowanie:


Ziarna orkiszu zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy wodę i dolewamy świeżą wodę. Dodajemy syrop z agawy i blendujemy przez 5 minut. Przecedzamy przez sitko o bardzo drobnych oczkach, nalewamy do dzbanka lub butelek.

 

#nabiał #mleko #fit #śniadania #bez cukru #mleko roślinne #mleko orkiszowe #orkisz #wapń