Wiele osób przechodząc na weganizm zastanawia się czym zastąpić mleko krowie, które do tej pory używało w swojej kuchni. Powiem Wam tyle – jest to znacznie prostsze niż może się wydawać i już kilka propozycji takowych roślinnych mlek na blogu się pojawiło. Potrzebujecie główny składnik z którego ma być Wasze mleko, wodę i blender. Tylko tyle! W dodatku przygotowanie takiego mleka zajmie Wam mniej niż pójście do osiedlowego sklepu po mleko zwierzęce, a i korzyści dla zdrowia i walory smakowe napewno przemówią za tym domowym, roślinnym „mlekiem”.
Dziś proponuje „mleko” słonecznikowe, które jest bogate w witaminę E oraz jest świetnym źródłem fitosteroli, które pomagają obniżyć cholesterol oraz chronią przed chorobami serca i rakiem. Panów napewno zachęci fakt, że ziarna słonecznika i produkty z niego wytwarzane pozytywnie wpływają na potencję, a przyszłym mamą pomoże utrzymać ciąże i wspomoże jej prawidłowy rozwój. Nic tylko pić „mleko” słonecznikowe, czyż nie? 🙂

 

 

Składniki:


  • 1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
  • 1 l filtrowanej wody
  • szczypta soli himalajskiej

 

Przygotowanie:


Nasiona warto namoczyć przez minimum godzinę, a najlepiej całą noc, a następnie wypłukać na sitku.
Przesypać do kielicha blendera, dodać wody i soli i miksować przez 3-5 minut. Można przecedzić przez gazę.

Jeśli macie wyciskarkę takie mleko możecie zrobić również z jej wykorzystaniem. Namoczone i odcedzone ziarna wkładacie do wlotu wyciskarki, nalewacie stopniowo po szklance wody i gotowe. Ja takie wytłoczyny wyciskam dwukrotnie dla bardziej pełnego mleka.

Mleko można trzymać w lodówce 3-5 dni, możecie je też zamrozić i wykorzystać na lodów albo odmrozić i użyć do czego chcecie 🙂

#nabiał #napoje #słonecznik #mleko roślinne #mleko słonecznikowe #wegański nabiał