6
1h

Wstałam rano z wyraźną ochotą na coś słodkiego. Wiecie, każdego czasem dopadają takie dni, gdy zachciewajki biorą górę. Krzątałam się po kuchni, by ze smutkiem stwierdzić iż wczorajszy zapas truskawek został zjedzony przez mojego domowego pożeracza 😀
Nie pozostało mi nic innego jak po długiej i relaksującej kąpieli ruszyć na targ po słodkie i pyszne truskawki, które ku mojej rozpaczy pomału się kończą.
Wiedziona zapachem dotarłam do mojego ulubionego stoiska i zakupiłam od razu dwie kobiałki, a co!
Do domu wracałam z podniesioną głową, dumna niczym lwica po udanym polowaniu.
Już w drodze powrotnej wiedziałam co dziś przyrządzę z tych czerwonych pyszności. Lekka  puszysta drożdżowa chmurka z zatopionymi truskawkami – to właśnie chodziło za mną cały dzień.
A skoro dziś Amerykanie świętują to miałam kolejny pretekst by opchać się delikatną jak marzenie domową drożdżówką.
A co! I być może niektórzy zaraz podniosą głos, że jak to tak – tyle glutenu i biała mąka, że to niezdrowo i tucząco.
Cóż, w życiu nie każdy dzień zaczyna się od owsianki, czyż nie? 🙂

 

Składniki:


  • 500g mąki tortowej
  • 100g cukru pudru/ syropu z agawy/ ksylitolu
  • 1 opakowanie drożdży suszonych lub 25g świeżych
  • 300 ml ciepłego mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • szczypta soli
  • 200g truskawek

 

 

Przygotowanie:


*   w maszynie:

Do maszyny wlewamy najpierw mokre składniki jak mleko i olej, następnie dodajemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Ustawiamy program na wyrabianie ciasta. Gdy ciasto jest gotowe przekładamy do foremki i  pozwalamy ciastu wyrosnąć około 30-40 min w cieple. Układamy truskawki na wierzchu i pieczemy 30-40 minut w nagrzanym do 190 stopniach piekarniku.

 

* tradycyjnie:

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołeczek. Mleko i olej mieszamy, wlewamy w dołeczek i mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji, z łatwością odklejającą się od dłoni.
Przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Układamy truskawki na wierzchu i pieczemy przez 30-40 minut w 190 stopniach.

Gotowe:)

#desery #lato #ciasta #truskawki #drożdżówka #drożdżowe z truskawkami