Sezon na cuknie trwa pełną parą, a o jej zdrowotnych właściwościach pisałam przy okazji lecza z cukinii. Faszerowana cukinia to danie szybkie, jedno z tzw. samo robiących się 🙂 Cukinie możecie nafaszerować ulubionym farszem i zawsze wyjdzie świetnie, pod warunkiem, iż zdominujecie jej lekki smak odpowiednimi przyprawami. Dzisiaj  proponuje jeden z najprostszych przepisów na faszerowaną cukinie z soczewicą i pieczarkami.

Składniki:


( dla 2 osób)

2 cukinie u mnie żółta i zielona
1 puszka soczewicy
6 pieczarek
1/2 cebulki
Płatki migdałów
sól, pieprz
2 łyżki oleju sezamowego

Sos:
1 duży pomidor🍅
1/2 papryki czerwonej
garść malin
garść truskawek🍓
bazylia świeża

Przygotowanie:


Sos:

Papryke wstawić do piekarnika i piec 20min. Gotową ostudzić i zdjąć skórkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.
Pokroić warzywa i wrzucić do garnka. Dodać owoce i bazylie i za pomocà blendera zmikosować na gładko.
Jeśli chcecie by sos był słodszy niż naturalnie dodajcie łyżeczke syropu z agawy.
Cukinie przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć każdą połówkę.
Odłożyć na bok.
Pieczarki pokroić w kosteczke. Cebulkę poszatkować drobno.
Rozgrzać olej na patelni,podsmażyć cebulke przez 1,5min i dodać pieczarki.
Dodać szczyptę soli.
Smażyć ok.5-7 min mieszając.
Dodać soczewice i dalej mieszać.
Dodać sos,mieszać delikatnie przez 2 min.Doprawić.
Zdjąć patelnie z ognia i za pomocą łyżki nafaszerować cukinie.
Piec 20-25min w temperaturze 200 stopni.
Podawać posypane płatkami migdałów.

Smacznego!

#obiad #lunch #bez glutenu #cukinia