Lato to moja ulubiona pora roku. Zachwyca pogodą ,kolorami, radością na twarzach ludzi. Jest to też najlepsza pora dla osób na diecie roślinnej lub chcàcych zaczàć się lżej odżywiać, oczyścić organizm z toksyn.
Dostępność warzyw i owoców jest tak obfita, że każdy znajdzie coś dla siebie:)
U mnie dziś króluje pieczona,faszerowana papryka.

Składniki:


❤️ 6 papryk( u mnie czerwonych)
❤️ 180g tofu naturalnego
❤️ woreczek ryżu
❤️ karton dobrej jakości przecieru pomidorowego
❤️ bakłażan
❤️ cebulka
❤️ 4 ząbki czosnku
❤️ 400g pieczarek
❤️ sól,pieprz,zioła prowansalskie, przyprawa do grilla
❤️ sos sojowy
❤️ olej sezamowy
❤️ 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:


Tofu pokroić w drobną kosteczke i włożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego,oliwe i 1 łyżeczkę przyprawy do grilla.
Pozostawić do zamarynowania do 1h. Ryż zagotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w osolonej wodzie.
Cebulkę pokroię w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnie. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z cebulką. Pokroić drobno pieczarki i dodać na patelnie. Dodać trochę soli i pieprzu,smażyć około 20min. Bakłażana pokroić w plastry o szerokości 1cm,położyć na talerzu i natrzeć solą. Dzięki temu puszczą sok i nie będą gorzkie. Następnie należy je opukać z nadmiaru soli i pokroić w kosteczkę. Ugotowany ryż przełożyć do miseczki, dodać pieczarki.
W tym czasie podsmażyć delikatnie bakłażana na złocisto. Przełożyć do miski. Teraz czas by podsmażyć tofu,również na złoto z każdej strony.
Tak przygotowane tofu połączyć z innymi składnikami i solidnie wymieszać,dodać przyprawy wedle uznania.
Zalać przecierem pomidorowym. Paprykom odciąć kapelusik,ze środka usunąć pestki i błonki. Do środka za pomocą łyżki włożyć farsz. Ułożyć na blaszce. Posmarować odrobiną oleju używając do tego celu pędzelka. Na dnie wlać 100ml wody. Włożyć nasze papryki do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 35-40min by papryki się przypiekły i stały się delikatnie miękkie. Świetnie smakuje w towarzystwie orzeźwiajàcej surówki z kapusty czerwonej i ziemniakami pieczonymi.

Smacznego!



#vegan #obiad #tofu #lunch #papryka #faszerowana papryka