4
1h
poziomtrudności

Zawsze lubiłam zupę cebulową,zwłaszcza w jesienne chłodniejsze popołudnia. I mimo że za oknem temperatura dość wysoka jak na listopad(!) postanowiłam w ten oto sposób wykorzystać ekologiczną cebulkę.


Składniki:

  • 700g cebuli białej
  • 6łyżek oleju do smażenia
  • domowy bulion warzywny (1,5l) lub 2 bio kostki warzywne
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • pieprz, sôl w razie potrzebyDodatkowo:
  • bagietka pełnoziarnista
  • ser z ziemniaka ( przepis na blogu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 naczynia żaroodporne
  • tymianek

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebulkę.
Smażyć minimum 30minut na wolnym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania karmelowego odcienia.
Zwiększyć ogień i wlać wino. Gotować przez 2 minuty po czym wlać bulion( jeśli używacie kostek warzywnych dolejcie 1,5 l wody).
Gotować 5-7minut. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornych miseczek.
Bagietke pokroić na grubsze kromeczki,podpiec na suchej patelni lub włożyć do piekarnika na 5 min. Po tym czasie wyjàć, natarzeć czosnkiem i posypać „serkiem”.
Zapiekać w temperaturze 190 stopni przez ok. 5 minut. Posypać tymiankiem przed podaniem.

Smacznego!

GALERIA

3 4

#vegan #zupy #cebula