2
5min
poziomtrudności

Śniadania to ta pora dnia kiedy mój żołądek jest totalnie nie czynny, no chyba że mówimy o weekendzie kiedy to można spać do 10. Jako, że w normalne dni taki luksus się nie zdarza, a ja jako śpioch i nocny marek zrobie wszystko by pospać te kilka minut dłużej przeważnie zabieram ze sobą smoothie na drogę. Jednak tej nocy wpadłam na zupełnie inny pomysł, który okazał się strzałem w 10-tkę! To śniadanie praktycznie robi się samo, a jedynym wysiłkiem jaki musimy podjąć jest przełożenie namoczonej kaszy do kielicha blendera i dodanie na koniec owoców w celach dekoracji.
Jest to też idealny przepis dla osób na diecie RAW i tych które unikają glutenu.
Gryczanka pachnie cynamonem i smakuje kardamonowym jabłkiem. Jest pyszna i przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną. Biała, niepalona kasza gryczana ma bowiem zupełnie inny smak od tej palonej, dominującej w smaku. Jest przesycona bogactwem witamin i mikroelementów, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie oraz poprawia koncentrację.
Będzie idealnym śniadaniem nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieciaków, które potrzebują energii by aktywnie spędzić cały dzień. A wiadomo- śniadanie to podstawa!

 

Składniki:


  • 100g kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 2 bardzo dojrzałe banany lub 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 duże jabłko
  • 20 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru

 

Przygotowanie:


Kaszę zalewamy wodą, płukamy po czym zalewamy ponownie i odstawiamy na całą noc do napęcznienia.
Rano przekładamy do blendera, dodajemy banany i mleko oraz 1/2 jabłka i przyprawy. Blendujemy na gładko oko 2-3 minut.
Pozostałą część jabłka kroimy w plasterki i dekorujemy szklaneczki. Wlewamy masę gryczaną, na wierzch możemy dodać wybrane owoce,ja użyłam poziomek i czerwonych porzeczek.
Mniam!

#bezglutenu #na słodko #fit #śniadania #jabłka #gryczanka #kasza gryczana