4
15min
poziomtrudności

Hummus dyniowy to świetna propozycja na Halloweenowe party oraz wszelkie jesienne kulinarne kreacje. Sezon na dynię w pełni więc i w hummusie ląduje 🙂 A że (chyba) każdy hummus lubi to i na Halloweenowe party nada się świetnie, do pałaszowania w strasznych strojach, popijając krwawe drinki.
Taki hummus nie tylko będzie miał spore walory smakowe, ale też odpędzi choć na chwilę panującą na zewnątrz ponurą aurę ostatnich dni. Nawet moje koty przestały być fanami spaceru, w zamian wylegując się chętnie przed kominkiem.
Gdy jem hummus mam wrażenie, że wszystkie problemy są jakby obok mnie, jakbym była za magiczną szybą która mnie od nich izoluje i chroni. Czyż to nie cudowne? W dodatku gdy już radośnie napełnię brzuszek mam tyle motywacji do działania, że nic mi nie jest straszne! Zupełnie jakby ten hummus miał magiczne moce!
To co robimy hummus?

 

 

Składniki:


  • 200g ciecierzycy suchej lub 4 puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 50 ml lodowatej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • większa szczypta pieprzu i soli

 

 

Przygotowanie:


Ciecierzycę moczymy przez całą noc i ranem wymieniamy wodę oraz gotujemy do miękkości lub korzystamy z wersji puszkowej.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę w razie potrzeby doprawiamy mocniej.
Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy płatkami chilli lub papryką mieloną.

#pasty i dipy #dynia #jesień #halloween #hummus #hummus dyniowy