4
10min
poziomtrudności

Hummus klasyczny, czyli prosta pasta z ugotowanej ciecierzycy, z dodatkiem tahini, czosnku i soku z cytryny to popularna przekąska serwowana z chlebkami pita w Izraelu i krajach arabskich. Jednak to właśnie w Ejlacie zakochałam się w tym przysmaku i razem z szefem kuchni miałam okazje poznać izraelskie tajniki przyrządzania tego dania. Hummus jest łatwy w przygotowaniu i jeśli macie już ugotowaną ciecierzycę – bardzo szybko go przyrządzicie. Ja zawsze kupuje suszoną, moczę 24h w wodzie z dodatkiem sody, następnie rankiem wylewam wodę i gotuje w świeżej przez około 70 minut. Robię od razu więcej, bo cała moja rodzina uwielbia hummus 🙂

 

Składniki:


  • 200g suchej ciecierzycy lub 400g ugotowanej
  • 4 łyżki tahini np. domowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego w młynku kuminu ( możecie pominąć)
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • szczypta pieprzu do smaku
  • oliwa do polania

 

Przygotowanie:


Jeśli wybierzecie suchą ciecierzyce należy ją zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki sody i odstawić na całą noc. Rankiem wylać wodę, zalać świeża i gotować około 60 minut. Wodę odlać do pojemnika, a najlepiej zredukować do „galaretki” w mniejszym garnku. ( Przyda się do pankejków i ciast). Następnie przełożyć ciecierzycę do blendera lub robota kuchennego. Dodajemy wszystkie składniki. Ja używam bio chefa więc spokojnie wkładam wszystkie składniki do środka i dopycham popychaczem. W zależności od tego jaki macie sprzęt tyle czasu będzie trwało blendowanie składników na gładką masę.
Gotowy hummus doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, przekładamy do miseczek i chłodzimy lub podajemy od razu. Ja najbardziej lubie lekko schłodzony,ale pod każdą postacią będzie pyszny 🙂

 

#pasta #ciecierzyca #pasty i dipy #do chleba #hummus #hummus klasyczny