Słonecznik- nie pozorne ziarenko kryjące w sobie niesamowity potencjał i wartości odżywcze.  Te małe szare cudeńka są bogactwem witaminy E oraz fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu. Badania głoszą, że w 100g znajdziemy aż 322mg fitosteroli, co plasuje ziarna słonecznika na szczycie piramidy produktów bogatych w ten związek. Panów napewno zaciekawi fakt, iż spożywanie nasion słonecznika chroni przed rakiem prostaty, dzięki zawartości kwasu linolowego.
Korzystając z faktu deficytu mleka sojowego, z którego lubię przygotowywać kwaśną śmietanę, wykorzystałam słonecznik.
Efekt przerósł moje oczekiwania- śmietana wyszła puszysta, kremowa i pyszna! Idealna do upieczonych wcześniej placków ziemniaczanych i zupy jarzynowej 🙂

Składniki:


❤️0,5 szklanki słonecznika
❤️3/4 szklanki oleju rzepakowego
❤️1/2 cytryny
❤️sól, pieprz

Przygotowanie:


Słonecznik płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 30min. Po tyn czasie wymieniamy wodę, zalewamy nową i znów pozostawiamy na 30minut.
Wyciskamy sok z cytryny.
Wlewamy olej do kielicha blendera i blendujemy przez 30sekund. Odlewamy wodę ze słonecznika, wsypujemy do oleju, blendujemy 30 sekund.
Dodajemy sok z cytryny, przyprawy i 2 łyżki wody.
Blendujemy 45 sekund.
Przy pomocy tempera( jeśli mamy, jeśli nie to mieszamy masę łopatką) mieszamy w trakcie blendowania.

Smacznego!

GALERIA

14

#nabiał #sos #śmietana #bez glutenu #szybko #słonecznik #pasty i dipy