4
1h,5min
poziomtrudności

Ten kto powiedział, że podróże kształcą miał rację w 100%. Całe moje życie to w głównej mierze gotowanie i podróże dlatego wybierając się do nowo odwiedzanego kraju oprócz wycieczek planuje ucztę dla podniebienia.
A jeśli mowa o kuchni tajskiej to Bangkok oferuje jej bogactwo w całej okazałości. To właśnie tu jadłam najlepszą w życiu kokosową zupę i to w wegańskim lokalu! Przyznam szczerze, że chodziłam tam niemal jak potłuczona każdego dnia zamawiając między innymi tą zupę do znudzenia. I chyba właśnie to sprawiło ( poza ucinaniem pogawędek z przemiłym personelem), że któregoś dnia w końcu pozwolona mi patrzeć jak Tajowie przygotowują ten przysmak. I nawet jeśli wstawanie o 4 w nocy, by na 5 dojechać na „warsztaty” nie jest moją mocną stronę, wiem że na długo zapamiętam tą przygodę.

 

Składniki:


  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 papryczki chilli
  • 1 marchew
  • 5 cm imbiru
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 duży pęczek kolendry
  • garść liści kaffiru
  • 2 łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1,2l wody źródlanej
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 5 łyżek sosu sojowego bezglutenowego bio
  • 8 grzybów shitake
  • 1 łyżeczka kurkumy

+ do podania

  • 2 limonki
  • 2 cebulki dymki
  • 125g mini kukurydzy
  • 300g silken tofu lub bio tofu
  • 200g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Przygotowanie:


Marchew, czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy na 4 ćwiartki, czosnek przekrajamy na pół. Imbir kroimy na paski, trawie cytrynowej ucinamy twarde białe końcówki i przekrajamy na pół. Wrzucamy warzywa do granka, dajemy 1 papryczkę chilli pokrojoną na plasterki, dorzucamy liście kaffiru, sól, kurkumę i cukier po czym zalewamy mlekiem kokosowym. Z kolendry odcinamy łodyżki i wrzucamy do garnka, zostawiając listki na potem. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut po czym dolewamy wody i gotujemy przez kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedzamy zupę przez sitko przelewając do innego garnka.
Tofu kroimy na większe kwadraty i podsmażamy na oleju sezamowym i łyżce sosu sojowego.
Do zupy dolewamy sosu sojowego, dorzucamy pokrojone w paski grzyby, pokrojone na mniejsze kawałki kukurydze i gotujemy 10 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy.
Przelewamy do miseczek, dodajemy makaron, tofu i przekrojone cebulki dymki. Posypujemy posiekanymi listkami kolendry i dodajemy cienko pokrojone plasterki chilli.

 

#kuchnia tajska #lunch #bez glutenu #zupy #wegańska zupa tom kha #tom kha #zupa kokosowa