6
1h
poziomtrudności

Tofurnik- jedni go nienawidzą inni uwielbiają. Nie ma jednego przepisu na idealny wegański serniczek, bowiem każda odsłona smakuje inaczej. Ten przygotowałam na urodziny mojego dziadka, długo kombinując co zrobić by napewno smakował całej rodzinie, która nie przepada za wegańskimi deserami.  Postanowiłam wykorzystać belgijską czekoladę, otrzymaną od kumpla w prezencie oraz wiśnie z poprzedniego sezonu, dumnie czekające w zamrażalce. Całość wyszła jak lodowe marzenie, a rodzinka zjadła nawet po dokładce! Deser dostarcza sporo białka, mało tłuszczu i cukru przez co może być spożywany również przez osoby będące na diecie lub ćwiczące.  Idealnie nada się nie tylko na przyjęcie, ale też na deser gdy najdzie Was ochota na małe co nie co.

Składniki:

  • spód:
  • 100g migdałów bio
  • garść fig
  •  garść płatków owsianych
  •  3 daktyle
  •  1 mała garść żurawiny
  • masa:
  • 3 kostki tofu bio
  • 350g wydrylowanych wiśni
  • sok z 2-ch cytryn
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka syropu z agawy
  • 1 szklanka mleka sojowego waniliowego bio
  • 3 łyżeczki agaru
  • 50g gorzkiej dobrej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • płatki migdałowe lub kakao do dekoracji

 

Przygotowanie:


Spód:
Migdały zmielić na mąkę. Owoce namoczyc w gorącej wodzie przez 10min. Odlać wodę i zmiksować na gładką masę. Wymieszać z mąką migdałową i płatkami.
Wyłożyć forme.Włożyć do zamrażalnika.
Masa
Tofu pokruszyć w miseczce. Dodać sok z cytryn, pastę waniliową i ekstrakt waniliowy i zblendować na gładko.
Do rondelka wlać mleko waniliowe,syrop z agawy,kakao i czekolade. Mieszać chwilę po czym dodać agar i gotować do rozpuszczenia wszystkich składników. Można zmiksować blenderem jeśli pojawiajà się grudki. Gdy zacznie bulgotać odstawić z ognia.
Dodać całość do tofu i zmiksować na aksamitny krem.Delikatnie dodać wiśnie i wymieszać.
Wyjąć formę z zamrażalki i wylać krem na spód. Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do lodówki na całą noc.
W upalne dni 30 min przed podaniem proponuje wstawić do zamrażalki na godzinkę. Deser idealnie smakuje bardziej zmrożony,tworząc torcik lodowy.
Smacznego!

#tofurnik #desery #czekolada #tofurnik czekoladowy #wiśnie #tofurnik z wiśniami