4
30min
poziomtrudności

Czas na kolejny przepis z użyciem produktów od bezmięsnymięsny. Dziś proponuje pachnące i sycące leczo z dynią i cukinią oraz dodatkiem wiejskiej kiełbaski i pepperoni. Kiełbasa od bezmięsnymięsny jest bardzo aromatyczna, doskonale nadaje się na kanapki lub tak jak w dzisiejszym przepisie do podpieczenia na patelni. Pamiętajcie jednak, że kiełbasa wykonana jest na bazie glutenu, tak więc nie nadaje się dla osób z nietolerancją tego składnika. Co prawda moje leczo jest pyszne i bez tego dodatku, ale z wegańską kiełbasą nabiera charakterku. Przekona nawet największego fana kiełbasy i zasyci na długo. Ja moje danie podaje z ryżem basmati, ale równie wybornie będzie smakowało z każdym innym ryżem oraz kaszami.

 

Składniki:


  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 cukini
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • szczypta imbiru
  • 1 wiejska kiełbasa
  • kilka plasterków pepperoni

 

 

Przygotowanie:


Dynię myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. To samo robimy z cukinią. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z plasterkami czosnku w garnku z grubym dnem z 3 łyżkami oleju. Gdy cebula się zeszli, dodajemy  dynię i mieszamy, smażąc przez 10 minut,po czym zalewamy 1/2 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie zalewamy pomidorami i dodajemy przyprawy.
Na osobnej patelni smażymy boczek pokrojony w paski i kiełbasę przekrojoną na połówki. Dodajemy na samym końcu do miękkich warzyw i mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.
Podajemy z ryżem i posypujemy natką pietruszki.

#leczo #dynia #cukinia #bezmięsnymięsny #leczo z dyni i cukini #kiełbasa wiejska #pepperoni