Pasty do chleba to najczęstszy problem dla osób w początkowej fazie diety roślinnej. Pojawia się bowiem strach ” no ale co ja zjem do kanapki?”. Będę starała się prezentować jak najwięcej smarowidłowych rozwiązań, by zniwelować Wam ten problem. Dziś proponuje pyszną i bardzo zdrową wersję z czarną soczewicą Beluga.
Oto kilka zalet owej soczewicy
💚 26g białka na 100g
💚 TYLKO 2g tłuszczu na 100g❗️
💚 50g zdrowych węglowodanów
💚 niski indeks glikemiczny
💚 370g potasu na 100g
💚 sporo błonnika redukującego zły poziom cholesterolu
💚 pomaga leczyć anemię
💚 jest źródłem witaminy B12
💚 ma aż 181 uq kwasu foliowego w 100g
Składniki:
❤️ 1/2 szklanki suchej soczewicy
❤️ 1 szklanka czarnych oliwek
❤️ 4 łyżki oliwy z oliwek
❤️ 2 łyżka czarnego sezamu
❤️ 1 ząbek czosnku
❤️ 1 malutka cebula biała
❤️ pieprz
❤️ 1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Soczewice gotujemy w stosunku 1:2. Studzimy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy oliwki, oliwę przyprawy i sezam. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek też obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodaejmy cebulę oraz czosnek. Smażymy na złoto uważając by nie przypalić czosnku.
Przekładamy do reszty składników i z pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dosalamy.
#vegan #bezglutenu #fit #oliwki #śniadania #pasty i dipy #do chleba #pasta z soczewicy #soczewica