Pogoda za oknem zachęciła mnie do pójścia na basen,a że jak wiemy woda nakręca apetyt wróciłam do domu marząc o równie letnim daniu na moim talerzu. Udałam się więc do pobliskiego warzywniaka, by zaopatrzyć lodówkę w kilka świeżych warzyw.
Nie musiałam się długo zastanawiać by obiadowy wybór padł na letnie leczo. Pyszne, aromatyczne i pełne witamin, najlepsze o tej porze roku. Cukinie nigdy nie smakują już tak rewelacyjnie jak te letnie, a ich cena mówi sama za siebie, zachęcając do zakupu.
Ponadto takie leczo możecie z łatwością zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, dodając do niego kaszę lub ryż w zależności od upodobań. Cukinia jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w składniki odżywcze, takie jak potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta karoten.  Co więcej odkwasza organizm i jest pierwszy rekomendowanym warzywem dla maluszków. W 100g znajdziemy 2,8g białka i jedynie 27kcal co sprawia, że jest ona przyjazna również osobom na diecie. Jednak nie oszukujmy się 😉 Dieta roślinna jest dobra na wszystko i nie znam osoby, która tak się odżywiając liczyłaby kalorie – raj na ziemi, czyż nie? 🙂
Leczo które dziś proponuje to typowo letnia wariacja na temat węgierskiego specjału, w moim odczuciu lżejsza i szybsza w przygotowaniu.

Składniki:


❤️3 cukinie zielone
❤️1 cukinia żółta
❤️1 cebulka
❤️2 ząbki czosnku
❤️1 duży pomidor
❤️1/2 papryki czerwonej
❤️180g tofu naturalnego
❤️1/2 szklanki mleka sojowego
❤️2 duże pieczarki
❤️1 szklanka domowego bulionu ew z bio kostki
❤️3 łyżki oleju sezamowego
Przyprawy:
❤️Tymianek, bazylia, pietruszka, kolendra,sól himalajska,pieprz
Marynata do tofu:
❤️2 łyżki sosu sojowego
❤️Szczypta chilli
❤️Przyprawa do szaszłyków
❤️1 łyżeczka syropu z pędu sosny

Przygotowanie:


W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Cebulkę posztkować,czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na złoto.
Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebulki.
Smażyć 5min ciágle mieszając.
Następnie pokroić paprykę i dorzucić do garnka. Podsmażyć 2 min.
W tym czasie pokroić cukinie i pomidora w kosteczkę. Wszystko razem wrzucać do garnka, zalać szklanką domowego bulionu. Wymieszać i dodać przyprawy(po ok. łyżeczce ).
Gotować do miękkości cukinii. Na koniec dodać mleko sojowe i zamieszać.
Tofu pokroić w dość szeroką kosteczkę. W miseczce wymieszać składniki marynaty i wrzucić tofu na min 10 min.
Po tym czasie podsmażyć na brązowo z każdej strony.
Dodać do leczo.
Podawać z brązowym ryżem.
Smacznego!

#obiad #lunch #fit #lato #leczo #cukinia