4
poziomtrudności

Uwielbiam zupy krem dlatego bardzo często podaję je na obiad. Połączenie słodkich batatów i dyni jest moim jesiennym hitem, choć potrafię się nim zajadać o każdej innej porze roku. Jest łatwy w przygotowaniu i zawsze wychodzi.

Składniki:


❤️1,5 kg dynii
❤️6 łyżek mleka kokosowego
❤️1 duży batat
❤️1 litr bulionu warzywnego
❤️1 łyżka imbiru
❤️1 łyżka kardamonu
❤️1 łyżka sambar masala
❤️1 łyżeczka pieprzu
❤️1/4 łyżeczki płatków chilli

Przygotowanie:


Dynie przekroić i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut.
Po 20 minutach dołożyć batata do piekarnika. Upieczone warzywa ostudzić i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka razem z bulionem i przyprawami. Zblendować na gładką masę, dodać mleko i wymieszać.
Posypać pestkami dyni przed podaniem.

Smacznego!

GALERIA

6

#lunch #zupy #mleko kokosowe #dynia #batat #zupy krem