4
7min
poziomtrudności

Krem kajmakowy zawsze był dla mnie czymś pomiędzy słodzonym mlekiem skondensowanym, a karmelem.
Jako dziecko lubiłam słynne wtedy mleka w tubkach, których słodycz wykręcała buzie, ja jednak zjadałam 1/3 opakowania na raz.
Przechodząc na weganizm długo zastanawiałam się jak uzyskać podobny smak, aż do czasu magicznej dostawy z roślinnymi mlekami w proszku. Do tego wanilia w laskach i ciemny cukier i voila! Wegański kajmak gotowy 🙂

 

Składniki:


  • 80g mleka ryżowego w proszku
  • 80g mleka ryżowego w płynie
  • 80g cukru muscavato
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy przez 2-3 minuty, tak by uzyskać gładką konsystencje.

Gotowy produkt przekładamy do słoiczków i próbujemy nie zjeść od razu połowy 🙂

#vegan #desery #bez glutenu #na słodko #kajmak #krem kajmakowy #wegański kajmak