4
30min
poziomtrudności

Można powiedzieć, że jestem zupo-maniaczką, bowiem od dłuższego czasu zupy krem królują na moim stole. Są pyszne, sycące i nie tuczą, a w zamian dostarczają dużo składników odżywczych i witamin. Kalafior to warzywo które tylko wygląda nie pozornie. W rzeczywistości jednak potrafi bronić nas przed rakiem, ponieważ zawiera sulforafan – substancję pomagającą w zwalczaniu nowotworów.  Co ważne sulforafan występujący w warzywach jest aż 5 razy lepiej wchłanialny przez nasz organizm niż ten w tabletkach, nie mówiąc już o tym, że zjedzenie kalafiora zamiast tabletki jest po prostu smaczniejsze. Kalafior to świetna warzywo również dla osób z chorobami wątroby, jelit czy żołądka. Tak więc- jedzmy kalafiora jak najwięcej, zwłaszcza teraz gdy jest młody i pyszny!

Składniki:


krem:

  • 1 duży kalafior
  • 4 duże marchewki
  • 800ml domowego bulionu lub kostki warzywnej bio
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1/5 łyżeczki chilli

 

chipsy:

  • po 1 dużej marchewce na osobe
  • przyprawa do grilla klasyczna
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:


Do garnka wlej bulion. Kalafiora obierz z liści i wrzuć do bulionu razem z obraną i pokrojoną marchewką. Gotuj aż marchewka zrobi się miękka. Przelewamy do kielicha blendera i blendujemy przez 1,5 minuty. Wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy.

chipsy:

Marchewkę kroimy za pomocą mandoliny kuchennej lub po prostu nożem, cieniutko.

Wykładamy na blachę posypujemy przyprawą do grilla i zalewamy oliwą, mieszamy.

Wstawiamy blachę do nagrzanego do 195 stopni na 30 minut.

Gotowe chipsy dajemy na wierzch zupki.

Smacznego!

 

1

#vegan #obiad #lunch #bez glutenu #na szybko #zupa krem #marchew #zupa