Są takie dni kiedy wszystko wychodzi idealnie. Słoneczny poranek poda na policzek, dobudzając subtelnie i nastrajając pozytywnie do świata. Śniadanie zrobione przez bliską osobę jedzone jest w łóżku, a poranna joga wychodzi lepiej niż zazwyczaj.
Co więcej jak za dotknięciem magicznej różdżki ktoś napełnił lodówkę mnóstwem pyszności i odkurzył mieszkanie.
Co prawda tak idealne poranki nie zdarzają mi się często, jednak zawsze cieszą równie mocno.
W takie dni lubię posiedzieć na ogródku delektując się orzeźwiającą lemoniadą, podczas gdy w kuchni obiad robi się niemal sam. Niemal, bo gdyby nie piekarnik i dobry blender musiałabym się mocniej namęczyć. A tak- czysty relaks.

Chciałabym abyście i Wy poczuli tą błogość delektując się moją dzisiejszą propozycją na obłędnie kremowy i przyjemnie słodki krem z pietruszki. Dodatek domowego masła migdałowego dodaje zupie magii, przemieniając zwykłą pietruszkę w wykwintne danie. Proponuje podać ją z oliwą truflową i domowymi chipsami ziemniaczanymi, które dodadzą potrawie nutkę pikanterii i pobudzą wyobraźnie. A nóż ten dzień zakończy się jeszcze lepiej? 😀

 

Składniki:


    • 4 pietruszki
    • 3 ziemniaki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 1,5l wody
    • 40 ml oliwy
    • 2 łyżki masła migdałowego klik
    • 2 cm papryczki chilli
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu

+ 4 ziemniaczki na chipsy
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżka oliwy

 

 

Przygotowanie:


Warzywa obieramy, pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do brytwanki i zalewamy oliwą, mieszamy. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.  W tym samym czasie ziemniaki szorujemy i kroimy na cienkie plasterki, mieszamy z łyżką oliwy, solą i papryką. Układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 190 stopniach 30 minut.  Warzywa z brytwanki studzimy i przekładamy  do kielicha blendera. Dodajemy resztę składników zupy i blendujemy na gładko.

#bezglutenu #zupy #pietruszka #zupy krem #krem z pietruszki