4
1h
poziomtrudności

Zupy to podstawa podczas chłodnych jesiennych dni.
Pyszna, aromatyczna, rozgrzewa i dodaje energii do dalszego działania.
Gdy rozpoczyna się jesienna aura za oknem zawsze robię ten krem z pieczonych pomidorów i papryk, bo nie tylko smakuje obłędnie, ale też przypomina o gorącym lecie i promieniach słońca, które dopiero co otulały nasze ciała. Taki kulinarny poprawiacz nastroju zawsze działa.

 

 

Składniki:


  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta pieprzu
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kwiaty jadalny do dekoracji ( opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Paprykę i pomidory myjemy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy obrane ząbki czosnku i cebulę, polewamy olejem i dodajemy przyprawy.  Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach. Studzimy i zdejmujemy skórkę z pomidorów i papryk. Przekładamy do kielicha blendera, wlewając wodę która powstała w trakcie pieczenia. Dodajemy resztę składników i miksujemy przez 3 minuty na gładki krem. Przelewamy do garnka i gotujemy. Podajemy według uznania, u mnie z ziarnami słonecznika i kwiatami jadalnymi.

 

#zupy #papryka #pomidory #zupa krem #krem z pieczonych warzyw