4
1h,20min
poziomtrudności

Krem z buraków to idealna zupa na jesienne chłody. Z dodatkiem mleka kokosowego i szczyptą płatków chilli zmienia się w wykwintną zupkę, która posmakuje wszystkim gościom. Buraki jak wiemy są bardzo zdrowe dlatego warto je jeść jak najczęściej.
Krem jest bardzo aksamitny, rozgrzewa i syci a właściwości detoksykujące buraków pomagają odtruwać nasz organizm, który każdego dnia narażony jest na niekorzystne działania czynników zewnętrznych. Dlatego tak ważne jest by dbać o siebie od wewnątrz.

 

Składniki:


  • 6 średnich buraków ( ok 1 kg)
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej ( twarda część mleka w puszce)
  • 1 większa szczypta płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Buraki myjemy i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 60 minut.
Wystudzone buraki obieramy, kroimy i wstawiamy do blendera kielichowego. Dodajemy wodę, śmietanę i przyprawy i miksujemy przez 4 minuty. Przelewamy do garnka i podgrzewamy. Podajemy posypane cynamonem i płatkami migdałowymi.

#zupy #buraki #mleko kokosowe #burak #zupy krem #krem z buraków #chilli