4
1h
poziomtrudności

Zupy krem to jedno z moich ulubionych dań, które mogę jeść zawsze, niezależnie od pory roku. Cenię ja za to, iż sycąc, przygotowują się błyskawicznie i z powodzeniem zastępują drugie danie. Krem z pieczarek robiła moja babcia, jednak ja pominęłam serek topiony zastępując go mlekiem roślinnym. Wyszła równie smaczna, a o niebo mniej kaloryczna zupka gotowa w kilka chwil. Pieczarki, mimo iż wyglądają niepozornie są kopalnią wartości odżywczych, zwłaszcza witamin z grupy B i D. Tej ostatniej ciężko szukać w warzywach dlatego włączenie pieczarek do diety pomoże uzupełnić niedobory tej witaminy. Swietnie sprawdzą się w diecie osób borykających się z anemią oraz kobiet w ciąży, dzięki sporej ilości kwasu foliowego jaki zawierają.  Co ciekawe pieczarki dostarczają dużo łatwo przyswajalnego białka, więc z powodzeniem mogą zastąpić mięso w diecie. Są również sprzymierzeńcem osób na diecie, zmniejszają bowiem apetyt i hamują przyswajanie tłuszczów. Samo zdrowie, czyż nie?
Zupy krem są fajną propozycją dla mam, których maluszki nie przepadają za warzywami, łatwo je bowiem w takiej zupce ukryć. Maluszek zje ze smakiem, a mama będzie szczęśliwa. Piszę o maluszkach ponieważ wiele moich znajomych mam, ma w domu niejadki 🙂 Ponoć sama jako dziecko takowym byłam, z tą różnicą że wolałam zjadać warzywa niż mięso z talerza, ku ówczesnej rozpaczy rodziców 🙂 . Pieczarki, które wykorzystałam do przygotowania tej zupy pochodzą ze sprawdzonego gospodarstwa wiejskiego, co również w przypadku żywienia maluszków jest istotnym aspektem. Jeśli tylko macie takie możliwości, zaopatrujcie się w wiejskie produkty, bowiem zgodnie z pewnym powiedzonkiem ” jesteśmy tym co jemy”. 

Składniki na domowy bulion:


  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 pora
  • seler
  • natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka kurkumy

Składniki na krem:


  • 700g pieczarek
  • cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:


Do garnka wrzucić warzywa na bulion i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy.
Bulion jest gotowy gdy warzywa są miękkie,ok 1h.
Następnie odcedzić. Ugotowane warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.
Rozgrzać olej na patelni, w między czasie pokroić cebulkę i czosnek,wrzucić na patelnie. Zmniejszyć ogień.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i dorzucić do cebulki. Smażyć przez 20 min często mieszając. Gdy cała woda odparuje zdjąć patelnie z gazu. Pieczarki przełożyć do garnka z czystym bulionem.
Teraz za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładką masę, dodając mleko. W razie potrzeby dodać większą ilość soli i pieprzu.
Świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

#lunch #zupy #fit #pieczarki #zupa krem #krem z pieczarek #wegański krem pieczarkowy