Ostatnio bardzo smakuje mi połączenie lekko słodkich smaków z nutą słonych dlatego dziś przedstawiam przepis na kolejną zupę w tej odsłonie 🙂 Co do selera to chyba nie muszę zachwalać jego wyjątkowych właściwości, prawda? Seler ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP. Ma najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw korzeniowych, sporo wapnia, potasu i cynku, a także trochę magnezu i żelaza. Co ważne seler oczyszcza organizm z toksyn oraz przynosi ulgę obolałym stawom. Likwiduje zaparcia, ułatwia trawienie i wzmaga produkcję żółci. Polecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, bowiem je obniża. 

Składniki:

☀️ krem:

❤️ 1kg selera
❤️ 2 główki czosnku
❤️ 1 duże jabłko
❤️ 700ml domowego bulionu lub kostki warzywnej bio
❤️ 1/4 łyżeczki chilli
❤️ 1/2 szklanki mleka sojowego
❤️ 2 łyżki oliwy z oliwek truflowej lub zwykłej

☀️ jabłko karmelizowane:
❤️ 2 duże jabłka
❤️ 1 łyżka oleju kokosowego
❤️ 1 kopiata łyżka cukru muscavato
❤️ 3 łyżki syropu z agawy

 

Przygotowanie:

Selera i jabłko myjemy, czosnek lekko obieramy odcinając dolną część. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i ustawiamy piekarnik na 200 stopni. Pieczemy 50 minut.
Po tym czasie warzywamy studzimy i obieramy selere, kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego. Czosnek wyciskamy z łupinek, jabłko obieramy i wrzucamy do blendera (bez gniazd nasiennych). Wlewamy bulion, dodajmy chilli i mleko. Blendujemy 6-7 minut. Po tym czasie wylewamy krem do garnka i podgrzewamy przez około 10-15 minut aż do zabulgotowania.
Teraz czas na nasze karmelizowane jabłuszko.
Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne.
Na patelni podgrzewamy olej (około 3-4 minutki), wsypujemy cukier i syrop. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wkładamy jabłuszka gniazdami do dołu i karmelizujemy przez 2min. Obracamy i powtarzany czynność. Jabłka powinny być miękkie i przybrać karmelowy kolor.
Nalewamy krem do miseczek i podajemy z dwoma połówkami jabłka.

Smacznego!


GALERIA

1 2

#bez glutenu #zupy #fit #bio chef #seler #zupa krem #jabłko karmelizowane