4
20min
poziomtrudności

Wiosna pomału przyszła do Krakowa, co cieszy podwójnie bowiem ostatnio temperatura za oknem nas nie rozpieszczała.
Dlatego z tej okazji przyrządziłam chłodnik ze świeżych ogórków. Zielony i bardzo orzeźwiający, a przy tym sycący.
Ogórek to warzywo bogate w przeciwutleniacze i kukurbitacyny, czyli substancje które chronią przed rozwojem raka.
Zawierają dużo wody, dlatego świetnie gaszą pragnienie, działają moczopędnie więc świetnie oczyszczają nerki i usuwają toksyny z organizmu.

 

Składniki:


  • 3 ogórki zielone
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chilli

+

  • płatki migdałów i koperek do posypania

 

Przygotowanie:


Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Ogórki parzymy i nie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do kielicha blendera, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i blendujemy przez 2 minuty na gładką masę.
Zupa smakuje świetnie w formie chłodnika jak i w formie ciepłej.

 

#lunch #bez glutenu #zupy #zupa krem #krem z zielonych ogórków